Biyoplastikler

Biyoplastik terimi, Avrupa Umbrella Biyoplastik organizasyonu tarafından kazandırılmıştır.
Biyoplastikler biyobozunur, biyobazlı ya da her ikisinin de özelliğini taşıyan plastiklerdir.
Biyobazlı teriminin anlamı, hayvan ya da bitkilerden elde edilen biyokütleden oluşan ürün ya da madde olarak verilir. Biyoplastik sistemler için kullanılan biyokütlelere örnek olarak mısır, şeker kamışı ya da selüloz verilebilir.
Biyobozunur terimi, doğada bulunan mikroorganizmaların, materyalleri, su, karbondioksit ve organik gübreye çevirdiği kimyasal bir işlem olarak tasvir edilebilir (sentetik katkı maddelerinin ilavesine gerek duyulmadan).
Biyobozunma işlemi çevresel şartlara (bölge ya da sıcaklık), materyal cinsine, uygulama türüne bağlıdır.  

Avrupa Biyoplastik topluluğu bu farkı göstermek için, bütün plastik türlerini ve olası kombinasyonları kapsayan iki boyutlu bir model geliştirmiştir. Bu model aşağıdaki şekilde gösterilmektedir.

Şekilde görüldüğü gibi, plastikler dört karakteristik gruba ayrılmıştır. Yatay eksen plastiklerin biyobozunurluğunu gösterirken, dikey eksen materyalin petrokimyasal ham maddeden ya da yenilebilir kaynaklardan elde edilebilirliğini göstermektedir.

Dört grup için verilen olasılık:

1. Petrokimyasal kaynaklardan yapılan ve biyobozunur olmayan plastikler-bu kategori klasik ya da geleneksel plastik bilinen sınıfı kapsamaktadır.

2. Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen biyobozunur plastikler- hammadde olarak biyokütle kullanılarak yapılan plastiklerdir ve biyobozunma özelliği göstermektedirler.

3. Fosil kaynaklardan elde edilen biyobozunur plastikler- fosil kaynaklardan üretilen fakat biyobozunur özellik gösteren plastiklerdir.

4. Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen biyobozunur olmayan plastikler- Biyokütleden üretilen fakat biyobozunur özelliğe sahip olmayan plastiklerdir.

Hacettepe Üniversitesi
06800 Beytepe Ankara